Logg inn til ditt område
Femundens villmark
Få steder i Norge kan tilby samme villmarksfølelse som Femundsmarka. Lars Monsen og Trond Strømdahl realiserte drømmen om å tilbringe et halvår i dette området.
Fra vinteren gjorde sine siste krampetrekninger i april til det første snøfallet i september, avløste de hverandre på turer i villmarka rundt Femunden. I boka Femundens villmark får vi være med på de fem loffeturene som oppholdet ble delt opp i.
Med på turen
Nok en gang viser Lars og Trond at å formidle natur - oppleveser er noe de virkelig kan. Det lukter tyribål, lyng og nystekt ørret av hver eneste side. Forfatterne beskriver både gleden og roen ved å være alene i naturen, og hyggen ved å være flere sammen. Vi får også se hvordan friluftslivet utligner aldersforskjeller, og tar del når en ny genrasjon villmarkinger får sine første, sterke naturopplevelser. Skildringene av kameratskapet forfatterne imellom, med tildels grovkornet humor, har også fått sin plass. Om du tror det er trøstende ord som venter Trond, når han forteller kompisen at han har ramla i en flomstor vårbekk og mista lommeboka, så må du tro om igjen. En rå latter er responsen, men Lars får snart nok erfare at hovmod står for fall.
Turen er målet
Gjennom hele boka er det tydelig at fokuset for månedene ved Femunden har vært å være ute - ikke prestere eller tilbakelegge kilometer. Som Lars selv skriver: «Å gjøre ingenting er faktisk noe av det viktigste man gjør på turer som dette! Det handler om å stresse helt ned, bare nyte det å være til stede i naturen.»
Fisking har imidlertid Lars og Trond alltid tid til - mye tid. Det er gjerne fiskestanga som angir marsjretning, og det er ikke få kilo ørret, røye, harr, abbor og gjedde som kommer på land i løpet av månedene i marka. De deler begge villig av sin årelange erfaring med fiskestanga. Her får du tips om både teknikk, utstyr og fiskeplasser.
Akkurat når det gjelder gromplassene holder de tilstrekkelig med informasjon tilbake til at du selv kan oppleve gleden ved å finne ditt eget, hemmelige vann. Og nettopp tilfredstillelsen ved å oppdage nytt land er en sentral del av boka. Lars og Trond ferdes ikke bare i selve nasjonalparken, men også i områdene sør, nord og vest for Femunden.
Nyttig informasjon
Femundens villmark er imidlertid ikke bare ei bok om loffeturene til Trond og Lars. Her er det også mye nyttig informasjon til din egen villmarkstur. De to erfarne villmarkingene tar for seg temaer som rutevalg i ulike terrengtyper, ferdsel på usikker is, oppførsel på skogsfuglleik og hvordan en sammenleggbar kano kan sikre ferske resultater fra eliteserien i fotball... Vil du selv legge årets friluftseventyr til Femundsmarka får du rikelig med praktisk informasjon, både i form av adkomst- og ferdselsruter, verneområder, vernebestemmelser, overnattingsmuligheter, turtips og spennende historier fra gamle dager.
Arven fra gamlekara
Nettopp arven fra gamlekara, er et tema som tydelig står de to forfatterne nær. Vi blir introdusert for flere av de legendariske skikkelsene som i fortid og nåtid har bidratt til Femundsmarkas status, med eneboeren Stor-Hans i en klasse for seg selv. Lars oppsummerer Stor-Hans som: «Psykisk sterk eneboer, uslitelig muskelbunt, rotløs omstreifer, dyktig fisker, like dyktig tjuvjeger, ubehøvlet råskinn, lojal kamerat, dramsvingende danseløve og sjarmerende kvinnebedårer.» Etter å ha lest Femundens villmark tror jeg flere vil være enige i at arven fra gamlekara tydeligvis lever i beste velgående...
Andre bøker på emnet Friluftsliv (8)
- Fjell Pionere
- PÃ¥ tur om vinteren
- Hva villmarka lærte meg
- PÃ¥ tur!
- 10 turer med trøkk
- Friluftsliv på Svalbard
Denne finnes på Kvaløysletta skole
- Plassering 796.5
-
Forfatter
Monsen, Lars ( Google)
Strømdahl, Trond - Utgitt 2009 Larsforlag
- ISBN 978-82-92708-19-4
- Antall 1 Reserver denne
-
Emner
Femund
Villmarksliv
Friluftsliv
Lånehistorikk Utlånt 1 ganger
- 2009 - 25. juni 2919 dager.
Tech info